יום ראשון, 28 בפברואר 2016

זירה 2 - פרסום סמוי

זירה 2 - 

שוב שלום לכם !
בחרתי לעשות את ניתוח הפרסומת הסמויה על השיר "Scream & Shout" של בריטני ספירס וויל איי אם. הפרסום הסמוי בשיר זה יוצר אצלי תהיות וספקות רבות עד כמה יש ביכולתו להשפיע על קהל היעד.


                                                                                                   ! למעבר לשיר לחצו כאן !

זירת הפרסום הסמוי - ניתוח הפרסומת ע"י 3 מושגים:

כ

1. פרסום סמוי-
הגדרה: הפרסום הסמוי מוגדר בספרות כ"החדרה מכוונת של מותגים אל תוך התכנים המערכתיים". את תהליך החדרתו של המותג לתוכן היצירתי מניעים המפיק או המפרסם. השימוש בפרסום סמוי אינו חדש. ראשיתו בשנות הארבעים של המאה העשרים בתעשיית הקולנוע. לקראת סוף המאה הקודמת חל גידול ניכר ומשמעותי בשימוש בפרסום הסמוי בטלוויזיה, ובעשור האחרון של המאה הנוכחית מפרסמים רואים בפרסום הסמוי רכיב שיווקי מרכזי במודל העסקי של כלכלת התקשורת. מפרסמים מקצים סכומים גדולים למדי לפרסום הסמוי, וניכר כי גם מפיקים מסתמכים על תקציבים אלו כמקורות מימון להפקותיהם. חלק מהסיבות לעלייה בשימוש בפרסום סמוי נעוץ בירידה באפקטיביות של הפרסומת הגלויה, כלומר הפרסומות המשודרות במהלך הפסקת הפרסומות בשידור. ירידה זו נובעת משתי מגמות המאפיינות את הסביבה התקשורתית – שיווקית החדשה.  האחת - השימוש הגובר במכשור דיגיטלי לבניית לוח שידורים אישי וסלקטיבי, המאפשר דילוג על מקבצי הפרסומות. ילדים ובני נוער לומדים מגיל צעיר להשתמש במכשיר הדיגיטלי העומד לרשותם, והרגלים אלו, סביר להנחי, ילוו אותם בהמשך דרכם ויביאו לביסוסה של המגמה. המגמה השנייה - ניכרת ירידה בשיעורי הצפייה במהלך הפרסומות במהלך הצפייה הרגילה, תוך כדי זפזופ בזמן הפרסומות לערוצים אחרים או נטישת המרקע לטובת עיסוקים אחרים, ובכלל זה לטובת מכשירי תקשורת קטנים.
ניתוח: בשיר אשר בחרתי ישנו פרסום סמוי בולט מספר פעמים בשיר של חברת "Beats" , חברה זו היא חברה ידועה ומוכרת של מוצרי שמע. בשיר, מופיע רמקול של החברה המוכרת מספר פעמים, אומנם לשניות ספורות אך בצורה בולטת מאוד. "Beats" משתמשים באחד מהדרכים המפורסמות ביותר להצגה ושיווק מוצר חדש.
הם מציגים את המוצר בקליפ של שני זמרים ידועים מאוד (בריטני ספירס וויל אי אם), שני זמרים אלו, לדעת רבים, הם מתכון מנצח לשיר טוב ומצליח. בשיר קצבי זה, הכנסת רמקול של החברה המוכרת, יכול ליצור מעין אשליה שהרמקול הוא זה שמפיק את הצלילים שמושכים את קהל המאזינים, בדרך זו "Beats" מציגים את המוצר באור חיובי לקהל הצופים. 


2. מותגים-

הגדרה: מותג הינו שם או סימן מסחרי. מוצר, בהגדרתו הוא - דבר שנועד לענות על צורך של החברה, מותג הוא מוצר שיש לו בידול משאר המוצרים בתחומו. מותג הוא סט של הבטחות ייחודיות בעלות ערך מוסף שאין למוצרים האחרים בתחום. וללא הבידול הזה וללא הבטחותיו הייחודיות למוצר, המוצר איננו מותג אלא מוצר מסחרי. מותג הוא מכלול של מה שאנשים אומרים וחושבים על המוצר, על שירות או על החברה ומה שהם מרגישים כלפיה.
ניתוח: בשיר שבחרתי, שהפך גם למעין פרסומת, מוצג רמקול של החברה "Beats" חברת מוצרי השמע מהטובות בעולם. החברה נוסדה והוקמה בשנת 2008 על ידי המפיק המוסיקלי והראפר המוכר והמצליח לשעבר, ד"ר דרה. דרה הוא אחד ממפיקי הראפ וההיפ-הופ המצליחים והידועים ביותר, אשר גילה וקידם מספר רב מן הראפרים המצליחים ביותר בתחום (ביניהם, אמינם, 50 סנט ורבים אחרים), דרה אף הפיק את אלבומיהם וקידם את הקריירה שלהם. קו יצורה העיקרי של החברה הוא אוזניות ורמקולים הנחשבים כבין המתקדמים והטובים ביותר בשוק. היות ושמו של ד"ר דרה כה נחשב בתחום המוסיקה, ומעצם כך שגילה וקידם רבים מן הראפרים והזמרים הנחשבים ביותר, תורם למיתוג חברת "Beats" ולביסוסה כחברה מצליחה בעולם המוסיקה. השימוש בשמו של דרה מבדיל אותה משאר החברות המתחרות.


3. תרבות צריכה-
  
הגדרה: תרבות הצריכה היא מערכת חברתית וכלכלית המעודדת צריכה של מוצרים ושירותים כערך מרכזי. המונח תרבות הצריכה משמש מבקרים חברתיים שונים לתיאור התנהגות צרכנית אופיינית, בעיקר בעולם המערבי. הביקורת מצביעה על כך שהכלי העיקרי בידי התאגידים לשינוי התודעה הצרכנית הוא פרסום המביא ליצירת ביקוש מלאכותי.
ניתוח: בשיר "Scream & shout" מוצג הרמקול של חברת "Beats", אומנם בהבזקים קצרים אך בצורה ברורה מאוד. מטרת הצגת אחד ממוצריה של החברה, במקרה הזה את הרמקול, היא ליצור משיכה אצל קהל היעד- הצרכן. רוב מבקרי תרבות הצריכה רואים בשיווק על ידי פרסום את המקור של הצריכה כערך מרכזי בחברת השפע המערבית וכגורם המרכזי ליצירתו של הביקוש המלאכותי המאפשר את הצריכה הזו. פרסומים אלה אשר ממומנים על ידי תאגידי ענק באמצעות פרסומות סמויות, אינם רק מקדמים מכירות של המוצר המוצג בשיר (הרמקול), אלה גם יוצרים מערכת ערכית שנועדה ליצור צריכת יתר, ללא קשר לצרכים האמיתיים של האדם, ייתכן כי הצרכן אינו זקוק כלל במוצר המוצג בקטע, אך היות והוא פורסם בשיר כל כך מצליח על ידי שניים מזמרי ההיפ הופ הנחשבים ביותר בעולם יוצר מעיין עידוד של רכישת המוצר. "Beats" נוהגים בשיטה הנפוצה ביותר לשיווק מוצר על ידי שימוש בזמרים מפורסמים מאוד, הצרכן, אשר מושפע מהמערכת החברתית והכלכלית, יעדיף רכישת מוצר זה על פני מוצרים זהים אחרים. מעשה זה נוצר כתוצאה מאינטרסים של תאגידי הענק, במקרה הזה של חברת "Beats".

השאלה המהותית שלי בנושא ניתוח השיר שבחרתי היא:
באיזה דרך חברת "Beats" בוחרת להציג ולפרסם את המוצר שלה, וכיצד דרך זו משפיעה על תרבות הצריכה של קהל היעד?

תשובה: חברת מוצרי האלקטרוניקה והשמע "Beats" בוחרת להציג ולפרסם את המוצר שלה בשיר של שניים מן הזמרים המוכרים והמפורסמים ביותר בעולם, הם בוחרים להציג את הרמקול שלהם בשיר קצבי זה משום שבדרך זו נוצרת מעיין אשליה שהקהל אשר מאזין לשיר שומע את הצלילים מהרמקול המוצג בקטע. בדרך זו קהל היעד מושפע מהאפקט הנוצר בתת מודע שלהם. בדרך זו, קהל הצופים מושפע בלא מודע מההבזקים הקצרים של הרמקול של החברה המוצג בקטע. כך, חברת "Beats" יוצרת עידוד אצל קהל היעד לרכישת המוצר, אף על פי שייתכן כי הצרכן אינו זקוק כלל למוצר.




יום ראשון, 7 בפברואר 2016

זירה 1 - ניתוח פרסומת


זירה 1 -


שלום חברים !

בחרתי לעשות את ניתוח הפרסומת של על הפרסומת של "קפה טורקי" של "עלית". בחרתי לנתח פרסומת זו משום שדרך תצורת הפרסומת והעברת המסר בה יותר אצלי תהיות ושאלות רבות. בזירה הבאה ועסוק במושגים: סטראוטיפים, פניית מסר רגשית ומיתוסים בפרסום.        



                                                                                                 ! לצפייה בפרסומת לחץ כאן ! 


זירת הפרסומת והקמפיין האזרחית – ניתוח הפרסומת ע"י 3 מושגים:


1. סטראוטיפים -
הגדרה: תפיסה וייצוג חברתי פשטניים ומכלילי פרטים וקבוצות חברתיות המבוססות, באופן מפורש ומשתמע, על שיפוט ערכי ועל הנחות מוקדמות הקשורות לתכונות, ההיסטוריה ולהתנהגות של היחידים או הקבוצות.
ניתוח:
בפרסומת מוצג מקרה בו בחור נמצא בדייט עם בחורה במסעדה. כאשר הבחורה מבקשת מהמלצר קפה טורקי נראה כי בעקבות בקשתה מוצגות תכונות נוספות המצביעות על כך שהיא "האישה המושלמת". תכונות אלה בעצם באות לסתור סטראוטיפים שונים ש"נדבקו" לאישה.
לאחר בקשתה של האישה מהמלצר מופיעים קטעים קצרים, ביניהם קטע בו האישה מתקנת את הרכב שלהם כאשר הוא התקלקל. בקטע זה מוצגת מעין תחלופה של תפקידים , על פי הסטראוטיפ הטוען כי אישה אינה מבינה ברכב ובתפעולו ואינה מבצעת פעולות פיזיות וטכניות , היינו מצפים שהגבר הוא זה שיתקן את הרכב, אך בקטע האישה היא זו שמתקנת את הרכב ואילו הגבר יושב בתוכו ומחכה. סטראוטיפים נוספים הנראים בקטע הם כאשר השניים נמצאים בטיסה שהתרחשה בה תקלה, וכאשר נשאלת השאלה: "האם יש טייס במטוס?" על ידי אחד המשתתפים בקטע , האישה היא זו שמרימה את ידה. ובכך מוצגת תכונה נוספת אשר באה לתאר את האישה כ"מושלמת". בקטע האחרון האישה מציעה לבחור לטוס עם החברים שלו לתאילנד, דבר הסותר את הסטראוטיפ הטוען כי האישה קנאית. בפרסומת שבחרתי הקפה הטורקי מייצג את המדד למציאת ה"אישה המושלמת", אם האישה שותה קפה טורקי הדבר מעיד על תכונות נוספות המציגות אותה כ"מושלמת" וכאחת שהיא "כל יכולה".

2. פניית מסר רגשית -
הגדרה: 
בפנייה מסוג זה המסר מופנה אל הרגש של הצרכן. יש ניסיון להרשים, ללמד ולשכנע את הצרכן לא דרך השכל אלא באמצעות עוררות רגשית כמו: התפעלות, צחוק, הנאה וכו' ... המטרה המרכזית של הפנייה הרגשית היא למשוך את הצופה, לעניין אותו, ליצור תדמית ייחודית למוצר ולנסות להתבלט מיתר הפרסומות.

ניתוח:
פניית המסר הרגשית בפרסומת שבחרתי פונה גם לגברים וגם לנשים. מטרת הפנייה הרגשית אל הגבר באה להציג את הקפה הטורקי כמעין מדד למציאת ה"האישה המושלמת". הקטע בא לעורר  גברים שאינם נמצאים במערכת יחסים ולהציג דרך למציאת האישה המושלמת, עצם היות האישה שותה קפה טורקי יוצרת לה תדמית לכך שהיא בעלת תכונות שונות אשר הופכות אותה ל"מושלמת".
מטרת הפנייה הרגשית כלפי האישה היא שבמידה והאישה תשתה קפה טורקי הדבר יעורר אצל גברים רבים מעין "משיכה" והם יראו אותה באור אחר, כאישה "מושלמת". אך זה ברור כי היות האישה שותה קפה טורקי אינו מעיד על היותה "מושלמת" וכך גם אצל הגבר, אם הגבר ישתה קפה טורקי אין הדבר מעיד על כך שהוא "מושלם".
פניית המסר הרגשית בקטע היא פנייה הומוריסטית ואין בכוונתה לפגוע באף אחד זוהי מעין שיטת פרסום שמטרתה למשוך את הצופה ולגרום לו לרכוש את המוצר "קפה טורקי" שמתואר כמעין מדד שמעיד על היותו של האדם כבעל תכונות אופי "מושלמות".

3. מיתוסים בפרסום –
 

הגדרה: מיתוס הוא סיפור בעל כוונה ומסר משמעותי שנוגע לעצם הקיום האנושי ומבטא רעיונות ואמונות פילוסופיים דתיים, מוסריים, אידיאולוגיה או השקפת עולם חברתית. למיתוס יש עוצמה רגשית, יש בו גרעין של מציאות והוא נתפס בקבוצה תרבותית מסוימת כמייצג אמת שאינה ניתנת לוויכוח או לערעור. המיתוס מעוות את הערכים והמציאות, הוא מציג את הבלתי אפשרי כמציאותי. דמות הגיבור במיתוס מעוצבת בדרך כלל באופן סטריאוטיפי המאפשרת לנו למיין אנשים ולשייך אותם לקבוצות שונות.
ניתוח: המיתוס בפרסומת שבחרתי הוא מיתוס "האישה המושלמת", אשר מציג אישה "כל יכולה" שיודעת לבצע פעולות פיזיות וטכניות, יודעת לתקן את הרכב, אישה בעלת פתרון לכל בעיה (כדוגמת הכשל בטיסה בפרסומת), או כאחת שמאפשרת לבן זוגה לטוס עם חבריו לתאילנד. בפרסומת "קפה טורקי" של "עלית" מיתוס זה נסתר על ידי מיתוסים וסטראוטיפים שונים. ישנם מיתוסים שונים הטוענים כי האישה אינה יכולה לבצע פעולות פיזיות או כחלשה יותר. מיתוס נוסף הוא מיתוס הטוען כי האישה אינה טובה בפעולות טכניות ביניהן להטיס מטוס. או מיתוס האישה ה"לחוצה" או הקנאית. מיתוסים אלו מעוותים את הערכים והמציאות, אין שום תפיסה אידיאולוגית או מדעית הטוענת כי לאישה ישנן תכונות נחותות משל הגבר. בפרסומת, הנשים ככלל מיוצגות כקבוצה בעלת תכונות משותפות, דמות האישה מעוצבת באופן סטראוטיפי , אך אין בכוונת המפרסמים לפגוע באף אחד, היא באה להציג באופן הומוריסטי מדד למציאת ה"אישה המושלמת".

השאלה המהותית שלי בנושא ניתוח הפרסומת הינה :
 

כיצד מוכרים, משווקים ומפרסמים את המוצר המוכר "קפה טורקי" של "עלית", ובאילו אובייקטים משתמשים בפרסומת בכדי למשוך את קהל היעד ?

תשובה:
 כמו בפרסומת רבות גם בפרסומת של "קפה טורקי" משתמשים באובייקט הנשי, הפרסומת מציגה את הקפה כמדד למציאת "האישה המושלמת" , אישה ששותה קפה טורקי, הדבר מעיד עליה כעל בעלת תכונות נוספות אשר הופכות אותה ל"מושלמת" .