יום ראשון, 20 במרץ 2016

זירה 4 - מ"מים

זירה 4 -

מה שלומכם?
את ניתוח זירת המ"מים שלי בחרתי לעשות על תמונה שאני אישית מאוד מזוהה איתה. גם אני בדומה לאנשים רבים אחרים משחק במשחק ה-FIFA עם חבריי, וכן גם אני חוויתי את תחושת השמחה כאשר הכנסתי גול במשחק, אך כאשר התברר לי כי היה נבדל, והוא איננו נחשב חוויתי את תחושת התסכול והאכזבה.


זירת המ"מים - ניתוח תמונה ע"י 3 מושגים:

1. טקסט הומוריסטי
הגדרה:
טקסט תקשורתי המשמש לגרימת צחוק. מבטא את הצדדים המשעשעים, המגוחכים והאבסורדיים של החיים. קיימות שלוש תיאוריות מרכזיות המסבירות את כל צורות הטקסט ההומוריסטי: העליונות, ההרפיה ואי-ההלימה. ההומור משקף את החברה ומשמש מפתח להבנת תופעות חברתיות ואמונות קולקטיביות.
ניתוח: בתמונה בה בחרתי מתוארת סיטואציה בה האיש משחק כדורגל ב-FIFA , בתמונה למעלה נראה כי האיש מחייך ושמח, משום שהכניס גול. אך בתמונה התחתונה מסתבר שזהו בעצם נבדל, כלומר הגול לא נחשב, והאיש בתמונה נראה המום ומאוכזב.
ייתכן כי אנשים רבים אשר משחקים גם הם במשחק הנפוץ FIFA יזדהו עם תחושת האכזבה וההחמצה שאותה האדם המוצג בתמונה חווה, מטרת התמונה היא לגרום לקהל המזוהה עם הסיטואציה לצחוק.


2. פוליסמיות -

הגדרה: ריבוי משמעים. לכל טקסט כתוב או חזותי יש פוטנציאל של ריבוי משמעויות, והקהלים החשופים לו יכולים לפענח אותו בדרכים שונות, וכן לייחס לו או "לקרוא" בו משמעויות שונות. הטלוויזיה היא רב - משמעית כדי להיות פופולרית ולהגיע למגוון של צופים. כדי שאלה יבחרו בה עליה להיות טקסט פתוח. לאפשר לתת התרבויות השונות להפיק את צורכי הזהויות הפרטיות שלהן.
ניתוח: התמונה בה בחרתי מייצגת סיטואציה מאוד ספציפית בחיי היום יום של חלקנו, ייתכן שאנשים רבים לא יבינו ולא הזדהו כלל עם המתרחש בתמונה משום שאינם משחקים במשחק ה-FIFA ואינם מכירים את ההרגשה של האכזבה ותחושת ההחמצה כאשר מתברר שהגול שהכנסת הוא בעצם פסול. התמונה אשר מתארת סיטואציה מרגיזה, מייצגת את המצב באור הומוריסטי והופכת אותה למשעשעת. 
עם זאת , אותה התמונה יכולה לתאר סיטואציות רבות שונות בהן, בהתחלה, נראה האדם שמח ומאושר, ולאחר מכן, כאשר מתברר לו דבר שונה הסותר את המתרחש קודם לכן, הוא נהייה מופתע ומאוכזב. ישנם סיטואציות רבות כאלה בחיי היום יום שלנו, וגם להן ייתכן כי יהיו אנשים רבים שיזדהו עם המתואר בתמונה, וייתכן שישנם גם אנשים לא יזדהו כלל ולא יבינו על מה מדובר בתמונה. 

3. מסגור -
הגדרה: הצפנת טקסטים בדרך המבנה את דרכי הפענוח של אותם טקסטים על ידי הקהלים השונים. המסגור היא הדרך שבאמצעותה אמצעי התקשורת מעצבים בעיות ציבוריות בעבור הקהל. אופן הצגת הסיפור משפיע על עיצוב דעת הקהל.
ניתוח: בתמונה בה בחרתי ישנו טקסט המתאר סיטואציה מסוימת, בה האדם המשחק
ב-FIFA נראה נלהב ושמח לאחר שהכניס גול, אך לאחר כמה שניות מתברר לו כי הגול נפסל (נבדל) , ייתכן שאנשים שאינם מבינים בכדורגל כלל לא יבינו מה כוונת התמונה. המסגור בתמונה מיוחס לקהל מאוד ספציפי של אנשים, שגם הם חוו את ההרגשה של השמחה לאחר שהכניסו גול אך לאחר מכן כאשר יתברר להם כי הוא איננו נחשב הם נהיו מאוכזבים.  

השאלה המהותית שלי בנושא ניתוח זירת המ"מים היא:
האם אנשים אשר אינם משחקים במשחק ה-FIFA ואינם מכירים את הסיטואציה המתוארת בתמונה, יכולים להזדהות עם התמונה, ולקחת אותה למקום אחר אשר הם יותר מזוהים עימו?
תשובה: ייתכן כי ישנם אנשים רבים שאינם מכירים כלל את המשחק ואינם יודעים מה המשמעות של המילה נבדל, אך אני מאמין שבמידה ויסבירו להם מה הכוונה כאשר הכנסת גול והתברר שהיה נבדל, הם יוכלו להבין ואולי להזדהות עם הרגשת האכזבה הזו, וייקחו אותה למקום אחר בחייהם, לסיטואציה אחרת בה גם הם בדומה לאחרים היו מאוד שמחים ונרגשים בהתחלה. אך לאחר מכן כאשר התברר להם דבר שונה מיד לאחר מכן, נהיו מאוכזבים גם הם.

יום ראשון, 13 במרץ 2016

זירה 3 - ספורט

זירה 3 -

היי חברים !
בחרתי לעשות את זירת הספורט על נושא שאני אישית מאוד אוהב, כדורגל. לזירה הבאה בחרתי דווקא בכדורגל נשים לניתוח המושגים. בקטע מוצג משחק של נבחרת הנשים ברזיל נגד נבחרת סקוטלנד. בחרתי לנתח קטע זה משום שספורט זה , אשר מוגדר על ידי החברה כיותר "גברי" מנשי, יוצר אצלי תהיות רבות לגבי תגובות החברה וההתייחסות שלהם לכדורגל הנשים. 



                                                                                               ! לצפייה לחצו כאן !

זירת הספורט - ניתוח הקטע ע"י 3 מושגים:

1. אתניות-
הגדרה: מורשת תרבותית משותפת. חברי קטגוריה אתנית שותפים למוצא או לדת, המקנים להם זהות חברתית מובחנת (בין גזע ואתניות יש הבדל גדול – הגזע הינו ביולוגי והאתניות הינו תרבותי). האתניות נושאת אופי משתנה ומורכב יותר מן המוצא הגזעי, שכן מרבית בני האדם רואים עצמם כבעלי יותר מזהות אתנית אחת, ואנשים יכולים לשנות את זהותם האתנית במרוצת הזמן.
ניתוח: בקטע בו בחרתי משחקות זו מול זו שתי נבחרות נשים המייצגות מדינות שונות (ברזיל וסקוטלנד). בברזיל, רוב המתיישבים במדינה הינם פורטוגזים, ובני תערובות בין אירופאים לאפריקאים (מולאטים), והשפה המדוברת בברזיל הינה פורטוגזית. מבחינת הדת רוב אוכלוסיית ברזיל הינם נוצרים קתולים. 

ואילו רוב אוכלוסיית סקוטלנד הינם סקוטים אתניים, אשר דוברים ברובם או סקוטית או אנגלית. ודתם הינה סקוטית. כל אלה מעידים על שונות מוחלטת מבחינת השפה, הדת, הלאומיות והמוצא בין נבחרת ברזיל לנבחרת סקוטלנד, אשר מסירים כמעט כל אפשרות שיהיה איזשהו חיבור או מכנה משותף ביניהם. אך, דרך הספורט (במקרה הזה הכדורגל), שני הנבחרות השונות כמעט מכל הבחינות, מוצאות דרך תקשורת וחיבור המאחד את שתיהן למשחק הכדורגל. משחק הכדורגל יוצר מעין שפה משותפת לשתי הנבחרות. 


2. מגדר
(GENDER
) -
הגדרה: מתייחס למיון באמצעות כלי התרבות, בין מה שהוא "גברי" לבין מה שהוא "נשי". המושג הזה מציין את ההיבטים התרבותיים, החברתיים והפסיכולוגיים שמבחינים בין גברים לנשים. מושג המגדר מתייחס לטבעה התרבותי של מערכת היחסים בין נשים וגברים. כלומר, לא המין הביולוגי קובע את מעמדן של הנשים בחברה, אלא התרבות, תוך התייחסות לכמה מגבלות הנובעות מן המין. בנוסף, דבר זה משקף את מעמדם הדומיננטי של הגברים לאורך כל ההיסטוריה, ואת האופן שבו כפה המעמד הזה דרגות חופש על מעמד הנשים. הרבה מהתכונות המיוחסות לנשים אינן אלא הדבקה מכוונת שנועדה לפקח עליהן ולמנוע מהן השתתפות בערכאות המרכזיות של החברה ובהחלטותיה.
ניתוח: בקטע בו בחרתי, מוצגות שתי נבחרות נשים בכדורגל העולמי המשחקות זו מול זו. בחברה הישראלית, וכן גם ברוב מדינות העולם, הכדורגל מצטייר כמעיין ספורט "גברי", במהלך השנים רוב האוכלוסייה אשר עוסקת ומתעניינת בסוג זה של ספורט הם דווקא הגברים. ההיבטים התרבותיים, החברתיים והפסיכולוגיים שמבחינים בין נשים לגברים משייכים את המגדרים השונים לסוגי ספורט מסויימים, דוגמת הגברים הינה בכדורגל, ודוגמת הנשים יכולה להיות כדוגמת סוגי הריקוד השונים. לכן, ניתן לראות בקטע שכמות האהודים הינה דלה בשונה מזו במשחקי כדורגל של גברים בה כמות האהודים היא גדולה יותר.
התרבות היא זאת הקובעת את מעמדן של הנשים בחברה, תוך התייחסות לכמה מגבלות הנובעות מן המין. אולם אין כלל מגבלה ביולוגית אשר אינה מאפשרת לנשים לעסוק בסוגי הספורט אשר מיוחסים לרוב כ"של גברים" , לכן אין בעיה כלל שיעסקו גם כן בסוגי ספורט אלה.


3. אירוע מדיה -   
הגדרה:
 אירוע מדיה הוא אירוע מתוכנן מראש, שמושך סיקור רב של התקשורת. שידורים חיים של אירועים גדולים, ההופכים בני אדם בעלי דעות, אמונות ורצונות שונים לקהילה אחת ומרתקים אותם לשידור עצמו. האירוע משודר בטלוויזיה ומושך קהל צופים גדול במיוחד. זהו אירוע נדיר יחסית שמרתק אליו את הצופים. אנשים מתוכננים מראש כדי לקנות כרטיסים ולהתארגן אליו. גם מי שלא הולך לצפות בדבר ה"האמיתי" מתארגן אל האירוע וצופה בו מהבית. אירועים אלו הפכו להיות "נורמת תרבות" , והיחס של קהל הצופים אליו הוא כאל משהו חגיגי. אירוע מדיה זה הוא שידור חי של טקסים הסובבים סביב תחרות בין יחידים וקבוצות. התחרות מבוססת על כללים קבועים, לעיתים נוכח שופט אך תמיד קיימת נוכחות של הקהל בתחרות. השאלה המרכזית שעומדת ביסודה של התחרות היא: "מי ינצח?"

ניתוח: משחק הכדורגל בין שתי הנבחרות הגדולות ברזיל וסקוטלנד הינו אירוע מדיה גדול שמושך קהל צופים רחב מכל העולם, אנשים שמתעניינים בכדורגל ויתכן שחלק מן הצופים הינם גם אנשים שפחות מתעניינים בכדורגל, אך משום שהקבוצה מייצגת את המדינה שלהם הדבר יוצר אצלם עניין ורצון שהקבוצה תנצח. זהו אירוע מדיה מתוכנן מראש, אנשים מכל רחבי העולם יכולים לקנות כרטיסים למשחק, המשחק משודר בטלוויזיה. אירוע מדיה זה מאחד גם בין אנשים האוהדים קבוצות שונות אך חיים באותה המדינה, דרך משחקי הנבחרת מתרחש מעיין "איחוד" של אנשים שונים ובעלי דעות שונות, וכך ביחד הם מתאחדים למען מטרה משותפת: שהנבחרת שמייצגת את מדינתם תנצח. 

השאלה המהותית שלי בנושא ניתוח זירת הספורט היא:
כיצד מצטייר בעיני החברה משחק כדורגל הנשים ומהו יחסם כלפי משחק זה? האם הוא שונה מהיחס למשחק כדורגל של גברים?
תשובה:  ספורט הכדורגל מצטייר בעיניי החברה כמשהו "גברי", לכן חלק מן החברה "מרים גבה" כאשר רואה שמדובר בנשים שמשחקות כדורגל. הספורט משקף את מה שקורה בחברה, ומעמד האישה בספורט משקף את מעמדה בחברה. אני מאמין כי קידום מעמד הנשים בספורט ישפיע על מעמדן בחברה בכלל. הבעיה העיקרית היא שאין הרבה מודעות לספורט הנשי, קבוצות הנשים זוכות לפחות הכרה ולא משודרים בזמנים אופטימליים או שלא משודרות כלל. התקשורת טוענת שאין מקום לקבוצות הנשים במקורות הפרסום השונים משום שהקהל שלהם דל מאוד.
אני מאמין שאם התקשורת הייתה מדגישה יותר זמן ומסקרת את ספורט הנשים, אז גם אצל החברה יתעורר נושא הספורט הנשי  והם יזכו להכרה נרחבת יותר ועולם הספורט יהפוך לשוויוני יותר.